+381 (11) 2198 235 [email protected]

Disfagija

menu-ishrana-i-bolestiDisfagija označava svaki poremećaj procesa gutanja koji onemogućava da hrana ili tečnost bezbedno prođu od usta do želuca. To je često stanje kod mnogih tipova pacijenata i može dovesti do aspiracije, pothranjenosti i dehidracije.

 

Kako dolazi do toga?

Usta i jezik igraju bitnu ulogu u procesu gutanja. Ako mišići usta ili jezika oslabe ili izgube koordinaciju, javlja se rizik da progutana hrana ili piće završe u plućima a ne u želucu. To može imati ozbiljne posledice po zdravlje.

 

Tretiranje disfagije

Medicinski tretman

Medicinski tretman disfagije se odnosi na modifikacije ishrane (npr. specijalna dijeta, ishrana i regulisanje hidracije ili izbor puta hranjenja) i/ili farmakološko lečenje [1].

Ponašanje u stanju disfagije

Modifikacije hrane spadaju među najšire korišćene intervencije vezane za ponašanje kod problema disfagije i većinom se zasnivaju na promeni viskoziteta hrane i tečnosti radi:

  • promene brzine prolaska hrane kroz ždrelo
  • pomoći pacijentu pri gutanju
  • smanjenja rizika aspiracije
  • obezbeđenja optimalne ishrane i hidracije

 

Reference:
[1] Groher ME, Bukatman R. The prevalence of swallowing disorders in two teaching hospitals. Dysphagia 1986 1. 3-6.
[2] Shama F and Sherman P (1973). Identification of stimuli controlling the sensory evaluation of viscosity II oral methods. J Text Stud. 1973; 4(1): 111-118.
[3] Kuhlemeier KV, Palmer JB, and Rosenberg D. Effect of liquid bolus consistency and delivery method on aspiration and pharyngeal retention in dysphagia patients. Dysphagia. 2001; 16: 119-122.
[4] Oudhuis A., Vallons K., Sliwinski E. Effect of human saliva on the consistency of thickened foods for patients with dysphagia. Abstract First Annual ESSD Meeting Sep 2011 Leiden, Netherlands.