+381 (11) 2198 235 nutricia@kibid.rs

O oralnom suplementu

menu-cesta-pitanjaOvde možete naći pitanja i odgovore o oralnim suplementima, koji pod određenim okolnostima mogu da dopune ili zamene Vaše normalne obroke.

 

1. Šta je oralni suplement?

To je tečna hrana koja se lako konzumira, koja može da dopuni (1-3 pakovanja dnevno proizvoda Nutridrink ili drugih oralnih suplemenata) ili zameni normalne obroke (5-7 pakovanja dnevno proizvoda Nutridrink). Svako pakovanje sadrži sve neophodne hranljive materije.

 

2. Pod kojim okolnostima su nam potrebni oralni suplementi?

Tokom bolesti su vam potrebne dodatne hranljive materije da podrže oporavak. Unos normalnih i redovnih obroka može predstavljati opterećenje. Oralni suplementi se lako konzumiraju, pa su prema tome veoma pogodni u takvim okolnostima.
Gubitkom apetita se javlja rizik od pothranjenost. Prema tome, oralni suplementi mnogo pomažu u zadovoljavanju potreba za energijom/proteinima uz zapreminu (količinu) koju je lako kontrolisati.
Pri hroničnoj bolesti je potrebno izbeći gubitak telesne mase. U tom slučaju oralni suplementi su velika pomoć u zadovoljavanju potreba za energijom.

 

3. Gde možete kupiti oralne suplemente?

Oralni suplementi se prodaju u apotekama. Vaš farmaceut vas može obavestiti o dostupnim ukusima.

 

4. Kako se konzumiraju oralni suplementi?

To zavisi od Vaših potreba. Možete ih piti na slamku ili ih sipati u čašu. Ako želite da ih sačuvate i za kasnije, držite ih u frižideru. Ne morate sve konzumirati odjednom. Takođe ih možete koristiti u ukusnim receptima. Sav neutrošeni sadržaj bacite nakon 24 sata.

 

5. U koje doba dana se moraju konzumirati oralni suplementi?

Kada oralne suplemente koristite da zamenite svoje normalne obroke, preporučljivo je da se koriste tokom dana u redovno vreme za obroke.
Ako oralne suplemente koristite da dopunite svoju ishranu, najbolje je konzumirati ih između obroka, kao užinu.

 

6. Koliko dugo treba da koristite oralne suplemente?

Zavisi od individualnih potreba. Generalno, trebalo bi da koristite oralne suplemente dok se Vaš apetit i unos hrane ne poboljšaju, ali najmanje 8 nedelja.