+381 (11) 2198 235 nutricia@kibid.rs

Ishrana preko tubusa (sonde)

menu-cesta-pitanjaOdluka da se započne ishrana preko tubusa se nekada može veoma brzo doneti, pa je razumljivo da možete biti pomalo uznemireni i zabrinuti zbog uticaja koji će to imati na Vaš život. Mi Vam obezbeđujemo podršku, savete i smernice u tom važnom vremenu promena.

 

1. Zašto mi je potrebna ishrana preko tubusa (sonde)?

Razlog zašto je Vama (ili nekom Vama bliskom) preporučeno da započnete ishranu preko tubusa je to što ne dobijate odgovarajuću količinu hrane samo hranjenjem na usta, ne možete da gutate ili ne podnosite hranu unetu na usta.

Dobijanjem svih hranljivih materija koje su Vam potrebne ishranom preko tubusa, osećaćete se bolje, oporavićete se brže i imati više energije da radite stvari koje volite – ishrana preko tubusa može značiti pravo poboljšanje kvaliteta Vašeg života.

 

2. Šta je tačno ishrana preko tubusa?

Ishrana preko sonde je oblik tečne ishrane. Hranljive materije pri ishrani preko tubusa su slične kao kod normalne hrane, a takođe se i vare kao normalna hrana. Ona sadrži sve hranljive materije koje su Vam svakodnevno potrebne, poput ugljenih hidrata, proteina, masti, vitamina, minerali i vode. Vaš lekar ili dijetetičar će odabrati pravu hranu za ishranu preko tubusa za Vaše stanje.

 

3. Kako se unosi hrana preko tubusa?

Hrana se preko fleksibilnog tubusa (sonde) unosi u u želudac ili creva. Ishrana preko nazogastrične sonde se bira za kraće periode hranjenja putem tubusa. Ukoliko se preporučuje dugotrajnija ishrana preko tubusa, Vaš lekar može odabrati da sondu za ishranu plasira direktno u želudac (PEG) ili u tanko crevo (PEJ).

Pacijenti i negovatelji smatraju da je PEG veoma lak i komforan način ishrane preko tubusa. Lekar Vas može posavetovati koji je tubus najbolji za Vas.

 

4. Kako ću se snaći?

Proces ishrane preko sonde u prvom trenutku može prilično obeshrabriti, ali može doneti stvarne koristi po Vaše zdravlje i dobrobit. Takvim načinom hranjenja, može se ukloniti deo stresa koji nastaje usled pokušaja da se hrana unese na usta.

Takođe, početak ishrane preko tubusa ne znači uvek da ne možete unositi hranu na usta. Ako je moguće, nastavite sa unošenjem hrane na usta, pored ishrane preko sonde.  Ljudi mogu unositi hranu na usta pored hranjenja preko tubusa – ali pre nego što na bilo koji način izmenite dogovorenu rutinu ishrane prvo razgovarajte sa svojim lekarom.