+381 (11) 2198 235 nutricia@kibid.rs

Ishrana mog deteta preko tubusa…

menu-cesta-pitanjaKada ste u fazi u kojoj razmatrate ishranu preko tubusa, verovatno imate mnogo pitanja i bojite se nepoznatog. Ovde možete saznati više o ishrani preko tubusa.

 

1. Zašto bi mom detetu bila potrebna ishrana preko tubusa?

Problemi u ishrani se mogu javiti iz mnogo razloga, poput refluksa i problema sa unosom hrane, na primer sa žvakanjem i gutanjem. Takvi problemi takođe mogu značiti da Vaše dete samo normalnim ishranom na usta možda ne dobija sve hranljive materije koje su mu potrebne za rast i razvoj.

Ishrana preko tubusa može biti dobra opcija da pomogne da Vaše dete dobije kompletnu i zdravu ishranu. Možete biti uvereni da dete dobija sve hranljive materije koje su potrebne za rast, da ostane zdravo i bude sretno, da bi ojačalo i izborilo se sa svojim stanjem.

 

2. Šta je ishrana preko tubusa?

Ishrana preko tubusa je u osnovi veoma slična normalnoj ishrani na usta. Hrana se i dalje normalno vari, međutim razlika je u tome da hrana i hranljive materije idu direktno u sistem za varenje kroz tubus, a ne kroz usta, a svi sastojci su izbalansirani i razloženi.

 

3. Šta se daje preko tubusa?

Dostupna je hrana spremna za korišćenje, posebno dizajnirana za decu koja koriste tubus za ishranu. Ovaj tip ishrane može biti poželjna opcija jer sadrži sve potrebne vitamine, minerale, vlakna i kalorije koji su Vašem detetu potrebni i lako teče kroz tubus. Hrana posebno pripremljena za decu je gotovo idealna, jer sadrži različite hranljive materije potrebne u različitim fazama rasta i razvoja deteta.

Hrana pripremljena blendiranjem kod kuće zapravo nije opcija, jer se sa tim tipom hrane vrlo teško dobija odgovarajući balans nutritivnog kvaliteta i zapremine, tj. hrana mora biti prilično razblažena da bi prošla kroz tubus.

 

4. Uz tubus za ishranu, mogu li i dalje svom detetu davati hranu na usta?

Neki roditelji zaista kombinuju male količine normalne hrane date na usta sa ishranom preko tubusa. Ovo ne samo da omogućava da njihovo dete nastavi da normalno uživa u raznoj hrani dok svi sede zajedno za stolom, nego takođe znači da Vaše dete može da nastavi da koristi i razvija mišiće u ustima, na primer dok žvaće. Pre davanja hrane na usta uvek treba prvo da potražite savet profesionalnog zdravstvenog radnika Vašeg deteta za slučaj da postoje neka pitanja bezbednosti.

 

5. Da li ste znali?

Korišćenjem tubusa za ishranu, može se kontrolisati unos tečnosti kod Vašeg deteta.

Ova pitanja su važna za zajedničke porodične trenutke, poput razgovora za večerom, koji su deo društvenog života i odrastanja i neophodni su za stvaranje porodičnih veza. Odgovor na sva ta pitanja je da to može biti moguće!

 

6. Kako će to uticati na porodični život?

„Možemo li i dalje ići u park?“ „Možemo li jesti u restoranu?“ „Možemo li ići na odmor?“ „Možemo li ići na more i plivati?“

Ova pitanja su važna za zajedničke porodične trenutke, poput razgovora oko stola za večerom, koji su deo društvenog života i odrastanja i koji su neophodni za stvaranje porodičnih veza. Odgovor na sva ta pitanje je da to može biti moguće! Zapravo, društveni elementi u životu Vaše porodice mogu i definitivno treba da se nastave nakon što se postavi tubus. Na mnogo načina, ishrana preko tubusa može pospešiti odnose unutar porodice jačanjem postojećih veza i deljenjem posebnih trenutaka. Što se tiče svih aktivnosti u prirodi, dobro je da prethodno razgovarate sa profesionalnim zdravstvenim radnikom Vašeg deteta.

 

7. Ko može pomoći?

Kada odlučite da započnete ishranu preko tubusa, konsultovaćete se sa lekarom i timom za specijalističku negu/za podršku Vašem detetu (videti u daljem tekstu) o tome koji su ispravni metodi i najbolje opcije za Vaše dete.

  • Radni terapeuti i fizioterapeuti su specijalisti koji se bave ukupnim kretanjem Vašeg deteta od kontrole usta do kretanja celog tela.
  • Dijetetičar je specijalista za ishranu, koji će Vam dati savete o najboljem planu ishrane za Vaše dete.
  • Gastroenterolog je lekar (koga možda posećujete već od rane faze) koji će sa Vama razgovarati o teškoćama u hranjenju koje postoje kod Vašeg deteta i kako da se najbolje postupa sa njima.
  • Farmaceut je profesionalni zdravstveni radnik koji će Vam dati lekove i hranu koji su propisani za Vaše dete i savet kako da ih koristite.
  • Hirurg je lekar koji će postaviti tubus za ishranu Vašeg deteta (napomena: ne zahtevaju svi tubusi hiruršku intervenciju)

Negovatelji/udruženja za kućnu negu su medicinski tehničari ili članovi udruženja za ishranu preko tubusa koji će doći direktno u Vaš dom da pomognu i pruže podršku i savet Vama i Vašem detetu.